onsdag, januari 17, 2007

Bokjuntan den 16:e januari

Igår hade vi bokjunta igen. Och det var lika trevligt som vanligt, tycker jag! Sju stycken var vi som träffades och vi fikade rejält som alltid, om än de flesta av oss inte riktigt var förtjänta av det...

Vi pratade böcker också, så klart. Vilka titlar som diskuterades kan ses på bilden här intill.


Själv tyckte jag att Charlottas bok, Var är Jane Eyre? skriven av Jasper Fforde verkade häftigast, och jag kommer nog att läsa den under vintern. Så här beskrivs den boken på Adlibris:

Året är 1985, platsen är Storbritannien. Krimkriget pågår fortfarande, tidsresor är vardagsmat och klonade drontar finns i var mans hem. Här tar man litteratur på blodigt allvar: gatustrider utkämpas mellan militanta shakespearetolkare och att förfalska Byrons dikter är ett grovt brott.

Thursday Next är specialagent vid Litteraturroteln i London. När superskurken Acheron Hades stjäl ett värdefullt originalmanuskript, Martin Chuzzlewit, av Charles Dickens blir hon involverad utredningen. Plötsligt upptäcker man att Mr.Quaverley i Dickens roman är utplånad i alla senare utgåvor och strax därefter finner man honom mördad! Riktigt allvarligt blir det när Jane Eyre kidnappas. Det mäktiga Brontësällskapet rasar och det är upploppsstämning i landet. Thursday Next blir tvungen att själv bege sig in i romanen för att förhindra att kaos bryter ut….


Jag gjorde reklam för "historiska romaner" och berättade om Affairen vid Ratan som jag läste i somras. Den boken utspelar sig i början på 1800-talet i Västerbotten och handlar om Sveriges senaste krig på svensk mark.

Diskussionen kring historiska romaner slutade med att nästa bokjuntatema blir just Historiska romaner. Böcker som föreslogs att läsas var bland annat Per Anders Fogelströms stadsserie som börjar med Mina drömmars stad, Arn-böckerna av Jan Guillou, Sara Lidmans böcker om Västerbottens inland. Ni kan väl blogga om andra lämpliga titlar? Exempelvis kommer jag inte ihåg titlarna som Ylva och Eva tipsade om.

Nästa bokjuna bestämdes till tisdagen den 20 februari. Helena föreslog att vi kanske kunde träffas på Kulturens hus. Jag kommer att åka ner dit på lördag och kolla läget. Jag bloggar efter helgen om detta så kan vi sedan diskutera hur vi ska göra.

/Annelie

4 kommentarer:

Lindas trädgårdsblogg sa...

Min födelsedagspresent levererades förra veckan (posten sjabblade så den blev tre veckor sen), det var Snö av Orhan Pamuk. Jag läser så lite nu när jag inte har bokjuntan så jag skulle verkligen ha behövt hela jullovet! Vem var det som läste den och vad var omdömet?

Historiska romaner... jag blev helt såld på Arn-böckerna. Maken likaså. Vi har åkt runt med karta i Västergötland och letat Arnspår! Jag vet inte om det räknas till historiska romaner, men jag gillar ju böcker om gammeltiden och fattigdom, typ Elsie Johanssons böcker om Nancy. Eller Moa Martinsson. Sen kan det ju vara kul att ha läst bestsellern från 50-talet Bernhard Nord. Han skrev om nybyggarna i fjällen. Förresten Karin, en annan författare.. Lars Widding, har du läst hans Umeåkrönika? Jag läste Pigan och härligheten för evigheter sen, men jag kan tänka att den är extra intressant om man har Umeåanknytning. Hm. Men vad är en historisk roman? En författare jag kommer att tänka på är Peter Englund. Lycka till med era bokval!

Anonym sa...

Linda:
Det var jag som läste Snö, men jag fick den i julklapp och jag har inte läst färdigt den. Däremot tycker jag att den är lättläst, så bara man har tid, så går den nog förhållandevis fort att läsa.
Min definition av en historisk roman är att det är en roman med fiktiva och historiska gestalter som beskriver en historisk händelse, företeelse eller skeende. Men vi får väl se vad vi kommer fram till på vår nästa träff.

Jenny sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
karin-odlar-sin-trädgård sa...

Jag gillade Snö, även om jag fick läsa den väldigt snabbt och den var mycket trevligare att läsa i lugnt tempo. Det är en vacker stämning i den alla snö som ligger som ett vackert täcke ovanpå alla motsättningar och orenheter som finns i staden.

Jag hittade ju en broschyr om Västerbottensförfattare i somras och skämdes över att jag inte läst fler. Både Lars Widding och Sara Lidman är fortfarande olästa men Bernhard Nord läste jag när jag fick jobbet i Saxnäs.