måndag, oktober 02, 2006

Doktor Glas och Pastor Gregorius

Kommer ni ihåg att Karin pratade om "Doktor Glas" i vintras?
Boken skrevs av Hjalmar Söderberg och utkom första gången 1905 då den provocerade på temat "Får man döda en annan människa för att rädda en annan?".







Handlingen är tämligen enkel: Doktora Glas får på sin mottagning besök av en ung, vacker prästfru vid namn Helga som är gift med den gamle, tjocke, fule Pastor Gregorius. Under besöket kommer det fram att hon tycker att Gregorius är förfärligt motbjudande och vill inte ha något samliv med honom. Doktor Glas tycker synd om Helga, och blir nog också lite förälskad i henne. Han börjar fundera på hur han kan lösa Helgas "problem" och till sist blir hans frågeställning: "Har en sådan motbjudande man som Pastor Gregorius egentligen rätt att leva?".

Boken är tunn och lättläst, om än jag till viss del störde mig på det ålderdomliga typsnittet i boken.

Den verkliga behållningen av "Doktor Glas" fick jag dock sedan jag läst uppföljaren "Gregorius" som utkom 2004, skriven av Bengt Ohlsson.

Bengt Ohlsson har varit modig och vågat vända på den klassiska historien "Doktor Glas". Samma händelser och skeenden beskrivs, men istället beskrivna ur Pastor Gregorius synvinkel. I "Gregorius" växer en helt annan berättelse fram som helt enkelt blir en fin kärleksberättelse. Slutligen ser Pastor Gregorius att kärleken kan hjälpa honom att komma vidare...

"Doktor Glas" och "Gregorius" är skrivna med olika berättarteknik. "Doktor Glas" är skriven i dagboksform och ganska sparsmakad vad gäller beskrivningar medan "Gregorius" är mycket fylligare beskriven och mer berättad som en modern roman. Därför måste man låta sig sjunka ner i Gregorius berättelse och inte bara skumma sig fram till de gemensamma scenerna i de båda böckerna.

Böckerna måste bara läsas i par! En riktig läsupplevelse! Men om man inte läst "Doktor Glas" sedan tidigare kan jag inte säga vilken som man ska läsa först - Det väljer du...

3 kommentarer:

karin-odlar-sin-trädgård sa...

Frågan är: varför vill Glas döda Gregorius? För att han tycker Gregorius är ful? För att han är attraherad av Helga och svartsjuk på Gregorius? För att Glas är en ensam psykopat (fast en trevlig och socialt fungerande sådan) utan förmåga till empati? Inte för att jag behöver ett svar. De är jätteintressanta båda böckerna, även om jag bara börjat på Gregorius.

Anonym sa...

Ful? Kanske.
Svartsjuk? Tveksamt, för Dr Glas visste ju vem Helga var otrogen med. Och honom borde han väl i sådana fall vara mer svartsjuk på?
Psykopat? Kanske, för Dr Glas var ju lite konstig.

Eller, så bara en skruvad karaktär, skapad för att provocera...

Anonym sa...

Ful? Kanske.
Svartsjuk? Tveksamt, för Dr Glas visste ju vem Helga var otrogen med. Och honom borde han väl i sådana fall vara mer svartsjuk på?
Psykopat? Kanske, för Dr Glas var ju lite konstig.

Eller, så bara en skruvad karaktär, skapad för att provocera...